Nieuws van BROICH


Juni 2022

Zoals u weet mogen jullie voor leuke en interessante activiteiten voor uw wijk of buurt een financiële bijdrage aanvragen bij BROICH.
Tot heden werden alle aanvragen elke maandag besproken, dat gaat veranderen. Vanaf heden vergadert BROICH elke laatste donderdag van de maand over aanvragen voor een financiële bijdrage.
Om ons te kunnen verdiepen in de aanvraag, vragen wij om uiterlijk de week voor onze vergadering uw aanvraag bij ons in te dienen..
Bovenstaande data staan ook op onze website gepubliceerd.
Wij willen u vragen deze data zoveel mogelijk te respecteren, maar is altijd ruimte voor ad hoc aanvragen. 

Voor leuke ideeën die de leefbaarheid en sociale cohesie van de wijk of buurt bevorderen die op korte termijn plaatsvinden, willen we altijd zoeken naar ruimte in onze agenda om deze te bespreken en financieel te ondersteunen. 

Daarnaast hebben wij een netwerk waar u gebruik van mag maken.

 

Vergaderdatum

Indienen voor:

30 juni

23 juni

28 juli 

21 juli

25 augustus

18 augustus

29 september

22 september

27 oktober

20 oktober

24 november

17 november

29 december

22 december

 

Dus heeft u een leuk idee voor uw straat, buurt of wijk ? Organiseer het zelf, wij kunnen uw helpen. 


Columns van BROICH in Hallo Hoensbroek
Lees hier de laatste column van BROICH in Hallo Limburg, editie Hoensbroek.
Als u de column wilt lezen, klik dan op de knop hieronder om het artikel in PDF te downloaden

 

Wilt u meer weten over BROICH of de laatste nieuwtjes weten uit Hoensbroek of Gemeente Heerlen? Volg ons dan op onze socials FacebookInstagram of Twitter
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met BROICH via email of een bericht sturen via het contactformulier op onze website.

Download
Column buurtgerichtwerken Hallo Hoensbroek week 23 8 juni 2022
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 23
Adobe Acrobat document 973.8 KB
Download
Column buurtgerichtwerken Hallo Hoensbroek week 19 11 mei 2022
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 19
Adobe Acrobat document 930.2 KB
Download
Column buurtgericht werken Hallo Hoensbroek week 15 april 2022
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 15
Adobe Acrobat document 929.6 KB
Download
Column buurtgericht werken week 10 9 maart 2022
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 10
Adobe Acrobat document 903.7 KB
Download
Column Hallo Hoensbroek januari 2022
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 05
Adobe Acrobat document 953.2 KB
Download
Column Buurtgerichtwerken Hallo Hoensbroek week 50 Dec 2021
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 50
Adobe Acrobat document 959.1 KB
Download
Column Buurtgerichtwerken Hallo Hoensbroek week 46 Nov 2021
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 46
Adobe Acrobat document 732.1 KB
Download
Column buurtgericht werken Hallo Hoensbroek september 2021
Download hier de laatste versie van onze column in Hallo Hoensbroek
Buurtgericht Werken BROICH, Stichting 36
Adobe Acrobat document 804.6 KB

Beste Hoensbroekenaren,
Mijn naam is Frank Rooijakkers, ik kom uit Hoensbroek en studeer tegenwoordig Biologie in Wageningen. 2022 is het jaar waarin ik hoop af te studeren, maar daarnaast ben ik ook een bezige bij en hou ik mezelf altijd bezig met verschillende kleine projecten. Dit jaar heb ik een actie opgezet om de wilde bijen een handje te helpen. Want ja, alle bijtjes uhm beetjes helpen!
Iedereen weet dat het zeer slecht gaat met de insecten in Nederland. In dertig jaar tijd is de hoeveelheid insecten met maar liefst 75% afgenomen! Veel insecten hebben daarnaast een slechte reputatie. En dat terwijl ze zo ontzettend belangrijk zijn. Zo vangen wespen van één wespennest dagelijks tot wel 80.000 muggen en vliegen! Kun je nagaan hoe je dagelijkse zomerse dag eruit zou zien met een paar duizend muggen extra terwijl je lekker probeert te zonnen aan het zwembad.
Ook bijen spelen een essentiële rol in onze wereld. Met duizenden bestuiven ze bloemen en zorgen ze ervoor dat jij en ik kunnen genieten van een appel of peer. Dit bestuiven doen wilde bijen als de beste. Want waar de oorspronkelijk Aziatische honingbij een beetje snoept van elke bloem, zijn wilde bijen door de loop van miljoenen jaren gespecialiseerd geraakt in bepaalde bloemen en fruitbomen. Dit bestuiven doen zij daarom zeer snel en efficiënt. Zonder wilde bijen zouden veel planten ook snel verdwijnen.
Met een bijenhotel kun je onze zwart-geel gestreepte vrienden al een heel eind helpen, maar wist je dat een bijenhotel voor slechts 30% van al onze wilde bijensoorten in Nederland van toepassing is? De andere 70% van alle bijensoorten nestelt namelijk in de grond! En laat het nou net zou zijn dat de zandhelling aan de Spoordijkstraat een perfect thuis biedt voor al deze bijen. De helling ligt op het zuiden en warmt daardoor snel op in de zon. Dit vinden bijen heerlijk. Verder is de bodem perfect om in te graven en liggen er genoeg tuinen rondom om nectar en pollen te verzamelen. Helaas zag ik echter dat de hoeveelheid bijen elk jaar minder werd… Dit komt omdat jaar na jaar steeds meer van de helling begroeid raakte met mos en gras. En dat is waarom ik een paar weken geleden besloot om het heft in eigen hand te nemen. Gewapend met een schepje in de hand heb ik een stuk van de helling weer vrijgemaakt. Met een beetje meer hulp en bloemen kan er een paradijs gecreëerd worden in dit stukje Hoensbroek.
Op 12 maart tijdens NL Doet gaan we aan de slag voor de wilde bijen op de Spoordijk. Kom gerust kijken! Er is vlaai en koffie. Verder zal ik er ook zijn voor vragen of een babbeltje. Als het je dus leuk lijkt om mee te helpen kun je altijd langs komen. Schoffels en schepjes worden verzorgd. Maar je kunt de bijen ook al erg helpen door een zakje met bijenmengselzaden te strooien in je tuin! Maak een klein plekje vrij van gras, strooi daar het zaad na een regenbui en zie je tuin opbloeien! Je kunt het natuurlijk ook altijd op een braakliggend stuk in de buurt of in een natuurgebied strooien. Voor verdere vragen kun je me altijd een mailtje sturen op het mailadres fr.rooijakkers@hotmail.com.
Groetjes en wellicht tot snel!
Frank Rooijakkers

Haal je Vastelaovends-pekske maar uit de kast, stof je hoed af en check of je sambabal nog geluid maakt, want..........🥁🥁
Gebrook Sjtraolt en CCH hebben de handen ineen geslagen voor carnaval 2022 en presenteren U:
⋰V⋰a⋰s⋰t⋰e⋰l⋰o⋰a⋰v⋰e⋰n⋰d⋰ ⋰o⋰n⋰ ⋰T⋰o⋰u⋰r⋰
Vastelaovend on tour is precies wat het zegt: Corona-proof Vastelaovend vieren waarbij de optocht niet langs een route loopt, maar jullie langs een route lopen.
In plaats van snoepgoed rapen in het straatje van de optocht, mogen de kinderen snoep ophalen op de door ons op de kaart gepinpointe locaties (eigenlijk zoals afgelopen jaar en met Halloween). Deze kaart komt zo snel mogelijk online.
Dit x doen we het een klein beetje anders, we gaan geen versierde huizen meer pinnen, maar alleen locaties waar snoep, een traktatie of een leuke activiteit voor de kinderen klaar staat.
Dus heb jij een leuke idee of wil jij voor de kinderen iets lekkers/leuks klaarzetten?
Geef je dan snel op door een email te sturen naar gebrooksjtraolt@gmail.com (tip: klik op de groene tekst, kopieer het e-mailadres of let goed op de ao!)
Vergeet daarbij niet je adres te vermelden.
Voor bedrijven/ondernemers: jullie mogen een logo of bericht aanleveren, dan maken wij een post om te laten zien dat jouw onderneming meedoet met Vastelaovend on tour (anders plaatsen wij een bericht met daarin het logo van jouw bedrijf).

De poster is als PDF te downloaden via onderstaande knop.
 

12 oktober 2021


Juni 2020 Winnaars Fotospeurtocht door de wijk van 1 mei t/m 21 mei.


We hebben veel mensen met een camera en formulier door de wijk zien lopen, helaas hebben wij maar weinig formulieren retour ontvangen, maar dat mocht de pret niet drukken. 

 

Op 10 juni 2020 hebben we op corona-wijze de prijzen uitgedeeld aan de winnaars van de fotospeurtocht door de wijk. 
Wethouder Adriane Keulen (o.a. buurtgericht werken) heeft de prijzen voor de deur van de organisator uitgereikt aan de winnaars: Marlies en Meike Bours, Amira Bouyahia en mamma Jessica en Ad Bon.

 

Het uitgebreide prijzenpakket viel in de prijs. 
Er is gekozen om geen 1e 2e of 3e prijs uit te delen, maar allemaal de 1e prijs. We hebben de prijzen aangepast aan het aantal deelnemers op het formulier. 
De prijzenpakketten bestonden uit een BROICH-goodiebag voor iedereen en voor Amira en Jessica Bouyahia een kadobon van Kidzone t.w.v. 50 euro en een boodschappenbon t.w.v. 50 euro van PLUS Danny Rosenboom. Ad Bon heeft een kadobon van de eetkamer ontvangen t.w.v. 50 euro en voor Marlies en Meike Bours een kadobon van de eetkamer t.w.v. 75 euro en een kadobon van Ogenlust t.w.v. 25 euro

Klik hier voor meer foto's van de prijsuitreiking 

Wij hopen met dit riante prijzenpakket deelnemers de volgende keer te motiveren om hun formulier wel in te leveren. 


December 2019 Buurtpreventieteam van de Dem

 

Veiligheid en leefbaarheid in onze wijk de Dem, in OOS Gebrook, gaat ons allemaal aan en hier zouden we SAMEN onze verantwoordelijkheid in moeten nemen.

Niet de schouders ophalen en denken.... het zal me een zorg wezen!
Heb je een half uurtje of uurtje per week de tijd; op een moment dat het JOU gelegen komt om een wandeling door onze buurt te maken met een "veel-ziende"blik....laat het ons dan weten.
Je bent van harte welkom om je bijdrage te leveren aan de saamhorigheid, leefbaarheid en vooral veiligheid van onze wijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten!

Meld je middels onderstaand formulier aan als je serieuze interesse hebt; dan gaan we in gesprek!

 

Download
Informatie en aanmeldings formulier Buurtpreventie team de Dem
2019.11.20 Informatie en aanmeldings for
Adobe Acrobat document 113.8 KB

14 december 2019 organiseert BROICH voor de bewoners van de wijken Hoensbroek Centrum, De Dem en Slak-Horst-Metten een uitstapje naar de kerstmarkt in Düsseldorf.

De kosten zijn 10 euro per persoon en jong en oud mag mee.
Bent u slecht ter been of gebruikt u een rollator of rolstoel dan kunt u een begeleider meenemen, deze hoeft niet woonachtig te zijn in het werkgebied van BROICH, maar deze persoon betaald wel ook 10 euro om mee te gaan.

Wat krijgt u voor de 10 euro:
- de busreis heen en terug vanaf de markt in Hoensbroek naar Düsseldorf met Boosten Reizen
- verzekering
- aansluitend (vanaf 19 uur) een dinerbuffet bij Partycentrum Amicitia incl 2 consumpties

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@broich.nl of te bellen naar +31 (0)6 821 051 01 (tussen 18.00 en 20.00 uur)
ALLEEN VIA BOVENSTAANDE KANALEN BENT U GEGARANDEERD VAN EEN PLEK!
Aanmelding is mogelijk tot 30 november 2019

Contante betalingen op 27 nov en 4 dec tussen 16.00 en 17.30 in BMV de Aldenhof
Evenementen op facebook :

https://www.facebook.com/events/666037483903524/
https://www.facebook.com/events/676224113198521/
https://www.facebook.com/events/529618627799602/


28 november 2019 om 19.30 uur is een inbraakpreventieavond voor bewoners van de Dem. Er zijn nog plaatsen vrij!

Aanmelden kan via info@broich.nl


9 november 2019 Zetten wij van 14.00 tot 16.00 uur onze tent op bij het Sjef Diederenpark (de Heyster).
Heeft u iets te melden over uw wijk? Wilt u iets organiseren in uw wijk? Wilt u iets veranderen aan uw wijk? Of misschien wilt u alleen komen vertellen hoe leuk uw wijk is. 

Wij gaan graag met u in gesprek. De koffie staat klaar!  

 

Om op de hoogte te blijven van dit evenement klikt u hier

Klik op de foto om deze te vergroten.

Download
Kleurplaat Tent in de Wijk 9 november
Download hier een extra kleurplaat en lever deze 9 november in tijdens Tent in de Wijk in het Sjef Diederenpark in de buurt de Heyster.
kleurplaat tent in de wijk.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB

september 2019 Link naar een overzicht van alle AED's in gemeente Heerlen en een link naar een aanvraagformulier subsidie voor AED eigenaren zijn toegevoegd aan de pagina handige links


Augustus 2019 Flyer Participanten overleg 2019


Mei 2019 Broich en Speeltuin de Smidse nodigen u van harte uit om mee te praten over het bestaansrecht van de beweegtuin naast de speeltuin. 

 

Op maandag 20 mei van 19.00 tot 20.00 uur bij Speeltuin de Smidse, Kasteel Hoensbroeklaan 74A te Hoensbroek.


Om iedereen een kans te geven mee te praten over de beweegtuin hebben wij een online formulier gemaakt. 

Via deze link kunt u het formulier invullen.

Via dit formulier worden emailadressen verzameld, echter deze worden alleen gebruikt voor communicatie omtrent te beweegtuin.


April 2019
Vanaf vandaag zijn we ook te vinden op het bord van Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) Aldenhof, onze thuisbasis.


Powr.io content wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op het cookiebeleid (functioneel en marketing) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Powr.io en de content te bekijken. Je kunt hierover meer lezen in de privacyverklaring van Powr.io.